De eiwitshift

Een gezonde keuze voor onszelf én onze aarde!

Eiwitten zijn belangrijke bouwstoffen voor het lichaam. Elk lichaam heeft eiwitten nodig om goed te kunnen groeien én voor spierontwikkeling en -herstel. Bovendien zijn eiwitten onmisbaar voor het aanmaken van enzymen, hormonen en bloedcellen. De eiwitten in ons voedsel zijn afkomstig van dierlijke (o.a. vlees, vis en zuivelproducten) en plantaardige bronnen (o.a. peulvruchten, noten en granen). Wist je dat het eten van meer plantaardige eiwitten heel wat gezondheids- en milieuvoordelen biedt? Hoogste tijd om kennis te maken met onze eiwitrijke, vegetarische gerechten!

De ‘Green Deal’ van België

Vlees en zuivel vormen een belangrijke bron van eiwitten, maar het eten van (te) veel dierlijke producten heeft nogal wat gevolgen voor ons klimaat en milieu. In de toekomst moeten we dan ook minder dierlijke en meer plantaardige maaltijden nuttigen. Deze verschuiving wordt ook wel de ‘eiwitshift’ genoemd. Om deze eiwittransitie te bevorderen, heeft de Vlaamse Overheid in samenwerking met tal van organisaties een ‘Green Deal’ opgesteld.

Betere gezondheid

Deze ‘Green Deal’ heeft als doel om het aandeel duurzame eiwitbronnen in ons dieet te bevorderen. Waar de gemiddelde Vlaming nu 60% dierlijke eiwitten en 40% plantaardige eiwitten consumeert, moet die verhouding in 2030 precies omgekeerd zijn. Meer plantaardige voeding is niet alleen goed voor de natuur, maar ook voor onszelf: de Hoge Gezondheidsraad stelt dat het eten van plantaardige voeding over het algemeen leidt tot een betere gezondheid.

Boordevol vitamines

Agape helpt de eiwitshift graag vooruit. Met onze vegetarische maaltijden zijn leerlingen verzekerd van een heerlijke voedzame maaltijd, boordevol vitamines. Onze plantaardige eiwitbronnen bevatten essentiële bouwstoffen en dragen bij aan een gezond en fit lichaam.